Alex: nuchter of toch een paar slokjes op? Deel 2
Hieronder deel 2 van de column voor Quotenet over Alex Vermogensbeheer:
In onze vorige column legden we uit dat het ‘nuchtere’ beleggingsbeleid van Alex Vermogensbeheer gebaseerd is op een spelletje – het timen van de markt – dat bijna onvermijdelijk leidt tot teleurstellende resultaten. Maar, sloten we af, misschien is Alex wel de winnende uitzondering? Laten we eens kijken naar de feiten.
Snel naar de website van Alex, waar de resultaten van hun vermogensbeheerders met trots worden getoond. Meteen valt iets op: Voor onze eerste column stond er: ‘vanaf oprichting behaalt Alex consequent betere rendementen dan de Nederlandse en Europese beurzen’. Die zin is opeens verdwenen. Er staat nu alleen nog: ‘Alex Vermogensbeheer stelt alles in het werk om uw portefeuille veilig te stellen en een goed rendement te behalen’.
Verstandig, die aanpassing, want consequent beter was het zeker niet. Over het afgelopen jaar bijvoorbeeld loopt Alex, gemiddeld over alle profielen, bijna 10% achter op hun zelf gekozen benchmark.
Zo’n korte termijn van maar 1 jaar zegt natuurlijk weinig over het lange termijn resultaat. Misschien had Alex vorig jaar gewoon even pech. Maar wat blijkt, ook over de afgelopen 3 en 5 jaar blijft Alex vrijwel overal achter op zijn eigen benchmark.[1]
Alleen in het eerste jaar had Alex Vermogensbeheer een exceptioneel resultaat. Zoals we in De Beleggingsillusie beschrijven, is dat een bekend fenomeen in beleggingsland: een vermogensbeheerder of beleggingsfonds doet het (met geluk?) een tijdje fantastisch goed, maar heeft op dat moment weinig of zelfs helemaal geen klanten. Trots als een pauw wordt er daarna in dure campagnes met de mooie resultaten gepronkt. Vervolgens sluiten hele volksstammen hoopvolle beleggers zich aan, maar meestal is de top dan al bereikt. De beheerder blijft wijzen op de mooie historie, maar er is nauwelijks een belegger die zich erin herkent.
Allemaal leuk en aardig, zou je nu kunnen zeggen, maar wat is dan het alternatief? In plaats van de dagelijkse drukte van Alex had je bijvoorbeeld kunnen kiezen om met kalmte een goed gespreide marktportefeuille te kopen en te houden. Een eenvoudige manier om dat te doen is via een wereldwijd gespreid indexfonds. Over de afgelopen 5 jaar had je daarmee maar liefst 54% meer vermogen opgebouwd dan met het vergelijkbare Offensieve Profiel van Alex.[2]
Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet. Alex belegde namelijk niet in de Verenigde Staten en heeft daarom de goede resultaten van die markt in recente jaren gemist.[3] Over de wijsheid van die beleggingsstrategie kun je twisten, maar over het verschil en het gevolg van kosten niet: voor het getoonde wereld indexfonds betaalde je 0,5% van je belegde vermogen per jaar. Bij Alex waren de totale kosten meer dan 4 keer zo hoog: gemiddeld ruim 2% per jaar aan expliciete beheerkosten plus een onbekend bedrag aan impliciete transactiekosten. De rest van het verschil wordt veroorzaakt doordat Alex dagelijks bepaalt of hij wel of niet belegd. Waarom dat lastig is legden we vorige week uit.
Dit klinkt allemaal niet zo opgewekt, maar er valt ook best wat positiefs te zeggen over Alex. Zo staan ze je aan de telefoon vriendelijk te woord en geven ze duidelijk antwoord op je vragen. Ook zijn het fantastische marketeers: inmiddels hebben al meer dan 40.000 mensen in totaal bijna 3 miljard euro aan ze toevertrouwd. Het eerste deel van deze column begon met de vraag of Alex al dat geld ‘nuchter’ belegt? Het antwoord daarop kan elke lezer voor zichzelf bepalen. (Nuchter in de zin van kalm en verstandig lijkt het ons in ieder geval niet, maar misschien bedoelt Alex met nuchter dat ze beleggen zonder een paar slokjes op. Aangezien de beleggingen door een computer worden uitgevoerd is het in die zin ongetwijfeld waar!)
We wensen je veel beleggingsrust,
Marius en Jolmer
[1] Alleen het zeer speculatieve profiel doet het op 5-jaars basis iets beter dan de eigen benchmark, maar daar zullen niet veel mensen over zo’n periode in zijn belegd. Het is ook de vraag of die benchmark wel klopt, maar dat is iets voor een andere keer.
[2] Op basis van daadwerkelijke resultaten van het 'Aandelen Wereldwijd' indexfonds van Meesman Index Investments en de resultaten zoals weergegeven op de Alex website. Beide fondsen beleggen in aandelen van grote bedrijven en hebben daarom een vergelijkbaar risico. Meesman is slechts een voorbeeld van een indexfonds aanbieder. Vanguard, iShares en Think Capital hebben ook prima indexfondsen. Die laatste partij is trouwens net als Alex eigendom van BinckBank. Om maar aan te geven dat deze column niet persoonlijk is bedoeld.
[3] Waarom ze dit niet deden is onduidelijk. Meer spreiding leidt, afhankelijk van kosten, tot een betere verhouding tussen risico en rendement. Alex heeft dat misschien ook ingezien: vanaf begin deze maand hebben ze besloten om ook in de VS te beleggen.