Marius Kerdel en Jolmer Schukken zijn beiden econoom. Na een carrière in de financiële sector, die hen van Europa naar Amerika en Azië leidde, besloten zij op zoek te gaan naar een alternatief voor het ‘traditionele’ vermogensbeheer. in de beleggingsillusie hebben ze de lessen van hun zoektocht beschreven. in hun bedrijf TRIPLE PARTNERS passen ze die lessen toe.


Marius en Jolmer begonnen beiden in 1992 aan hun studie Economie in Groningen. Ze leerden elkaar kennen toen ze in de eerste week bij hun studentenvereniging een keer toevallig naast elkaar zaten. Terwijl ze om zich heen keken vroegen ze zich af waar ze eigenlijk terecht waren gekomen en waar iedereen mee bezig was. Het werd het begin van een lange vriendschap waarbij ze elkaar nog vaak diezelfde vraag zouden stellen.

Twaalf jaar later haalden ze hun MBA op IESE in Barcelona. Marius heeft daarnaast zijn CFA (Chartered Financial Analyst) afgerond en Jolmer studeerde ook een jaar wijsbegeerte. Beiden ontwikkelden ze een interesse in de geschiedenis van beleggen en ze lezen nog steeds graag saaie academische studies over dit onderwerp (oké, dat laatste geldt vooral voor Marius).

Marius werkte na Groningen tot 2009 bij de Rabobank – tot 2002 als lid van het Food & Agrifusie- en overname-team en daarna als medeoprichter en vervolgens leidinggevende van de Amerikaanse structured products-groep in New York. Daar kreeg hij de kans om uitgebreid rond te kijken in het atelier van de beleggingsindustrie. Hoewel de instrumenten waar zijn afdeling verantwoordelijk voor was best een nuttige plek in het beleggingspalet kunnen innemen, werd het hem duidelijk dat er wel een heel groot deel van het rendement aan de strijkstok van de distributieketen bleef kleven. Door omstandigheden was Marius inmiddels verantwoordelijk geworden voor het vermogen van zijn ouders en begon hij zich af te vragen of hun Nederlandse helpers óók zo’n groot gedeelte van het rendement naar zich toe trokken.

Jolmer begon zijn carrière in 1997 bij General Electric, waar hij verschillende financiële managementfuncties had in onder andere Hong Kong, Shanghai, Tokio en Milaan. Van 2005 tot 2009 werkte hij bij Fortis Bank in Londen en Rotterdam, onder meer als investmentmanager voor investeringen in grondstoffenhandelaren. De laatste jaren is hij daarnaast statutair directeur van de holding die de investeringen van zijn familie beheert, en in die rol begon ook hij zich te verdiepen in de bijdrage die vermogensbeheerders aan het familievermogen leverden.

Door hun gemeenschappelijke interesse besloten Marius en Jolmer grondig te onderzoeken wat er nou daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen was over beleggen. Het bleken lessen te zijn die ze ook al in Groningen en Barcelona hadden gehoord, maar toen – waarschijnlijk verblind door een sluier van zelfoverschatting – bijna volledig hadden genegeerd. Deze keer viel het kwartje eindelijk en sindsdien komt die oude vraag, ‘waar zijn we beland en waar is iedereen eigenlijk mee bezig’, weer vaak naar boven.

In 2009 vatten Marius en Jolmer hun zoektocht door beleggingsland samen in The Investment Illusion, een kort manifest dat ze onder familie, vrienden en bekenden verspreidden. De vele reacties maakten hun duidelijk dat er nog veel meer mensen zouden kunnen profiteren van wat ze hadden geleerd. Zo werd het idee voor dit boek geboren.

Het is de hoop van de auteurs dat de lessen uit dit boek zo veel mogelijk mensen bereiken. Lezers, voel je dus vrij om het boek uit te lenen, door te geven of alleen de lessen toe te passen en verder te vertellen. Nog mooier is het natuurlijk als iedereen het boek zelf koopt. Dan kan de uitgever nog meer mooie boeken publiceren en kan het goede doel, waar Marius en Jolmer hun deel van de inkomsten aan zullen schenken, meer bereiken.


Contact

Voor vragen en opmerkingen neem contact op met Maven Publishing of vul dit formulier in.