Het idee dat je de markt kunt verslaan door de juiste aandelen te kopen is volgens Marius Kerdel en Jolmer Schukken een illusie. Als je dit boekje leest stop je gelijk met stock picking.
— Robert de Boeck, algemeen directeur Antea Participaties, in Quote
Marius en Jolmer maken duidelijk dat elke belegger moet begrijpen wat hij doet en wie daaraan verdient. Op klare wijze worden vele voorbeelden gegeven; iedere belegger zou die moeten lezen en de conclusies moeten verwerken in zijn eigen strategie. Actief beleggen is echt alleen voor professionals weggelegd en dan vooral omdat ze aan het beleggen zelf veel geld verdienen en niet zozeer omdat zij op de lange termijn de markt kunnen verslaan. Ik hoop dat Marius en Jolmer hun rol als luis in de vermogenspels blijven vervullen; daar worden we allemaal beter van.
— Geert van Til, pensioenfonds bestuurder en toezichthouder. Eigenaar van Bluelake BV
Super en makkelijk leesbaar boek. Ik ben het er volledig mee eens! Het grappige is dat verstandig beleggen zo logisch en simpel is dat de meeste (opgeleide) mensen het zouden moeten begrijpen en kunnen implementeren. Maar als gevolg van de menselijke psyche blijkt bijna niemand daartoe in staat (‘rokende dokter syndroom’?) Dit boek zal je helpen je emotie in toom te houden en (op de lange termijn) een aanzienlijk beter rendement te halen.
— Bart Timmer, Managing Director Project Holland Fonds
Dit boek biedt op de fundamenten van de waardebelegger een oplossing. In drie stappen beschrijft dit boek hoe je je vermogen kunt laten groeien met een realistisch rendement.
— http://www.dividendspot.nl/boeken/de-beleggingsillusie/
Een aanwinst voor beleggers die streven naar optimale opbrengst.
— www.blikopdewereld.nl/recensies/3992-recensie-de-beleggingsillusie-marius-kerdel-jolmer-schukken
Dit boek rekent af met een mythe!
Een glashelder verhaal! Eigenlijk vermoedde ik deze boodschap al, maar jarenlang kwamen de specialisten/vermogensbeheerders weer met deskundig klinkende verklaringen. De Beleggingsillusie zet je met beide benen op de grond. Kosten besparen is bij beleggen essentieel. Het boek is helder geschreven en goed onderbouwd. De beurs verslaan op lange termijn is een illusie. Zonder meer verplichte literatuur voor al diegenen, die denken dat ze dat wel kunnen. Maar ook een aanbevelingswaardig boek voor hen, die geld opzij willen leggen voor hun pensioen.
— R.T. Overakker op Managementboek.nl
Common sense is not so common!
Dit boek moet bij wijze van spreken verplichte lectuur worden voor iedereen die gaat beleggen. Zeker in het licht van de discussie rond pensioenvoorzieningen, “gedoe” rond alle banken, piramidespellen, frauduleuze vermogensbeheerders, “alternatieve” beleggingsfondsen, enz.

Het komt er op neer dat je heel sterk in je schoenen moet staan om als “normale” belegger niet op kosten gejaagd te worden door alle partijen die maar al te graag je geld voor je willen beleggen. De fondsenaanbieders en vermogensbeheerders (al dan niet de bank zelf) zijn niets anders dan verkoopmachines geworden. Dit boek geeft een goed beeld bij wat er allemaal kan gebeuren als je niet goed voorbereid te werk gaat, en welke beslissingen je mee geconfronteerd wordt als je met een som geld “de boer op gaat”.

Het is niet alleen bedoeld voor de extreem rijken, ook als je “slechts” €10.000 wil beleggen “voor later” kan je profijt trekken uit de lessen in dit boek. Dit alles in duidelijke taal die voor iedereen te begrijpen is.
— 'Flatlander' op Bol.com
Maximaal rendement op vermogen gekoppeld aan een goede nachtrust!
Kerdel en Schukken beschrijven met smakelijke voorbeelden en voorzien van een degelijke onderbouwing hoe banken, vermogensbeheerders, financieel adviseurs in de meeste gevallen geen waarde toevoegen maar de belegger slechts rendement kosten, vaak heel veel rendement.
Het boek leest gemakkelijk en biedt een oplossing aan hen die de fabels van hun adviseur beu zijn of de kosten simpelweg te hoog vinden. Die oplossing is even eenvoudig als doeltreffend en is vrijwel onderhoudsvrij: trackers met de laagste kosten en liefst zonder dividendlek. Dat banken niet van deze oplossing houden zegt eigenlijk al genoeg.
Een belangrijk pluspunt van de filosofie van het boek blijft onderbelicht: navolging van de beleggingsvisie geeft oneindig veel rust.
— JKoedijk op bol.com
Beleggen zonder mooie verhalen!
Ongelooflijk dat harde feiten en duidelijke statistieken zo vaak worden genegeerd (of verzwegen) door erkende deskundigen die beter zouden moeten weten. Deze weken zit ik te genieten van de wijze waarop de zogenaamde voetbaldeskundigen en analysten tijdens het WK voetbal onderuit worden gehaald door de “cijfer lijsters” van catenaccio.com , squawka.com, etc. Ook de voetbaljournalisten die hun verslagen een verdieping zouden kunnen geven door oordeelkundig gebruik van relevante statistieken, blijken vaak wars van cijfers.
Kerdel en Schukken prikken met feiten de marketingballon door van de vermogensbeheerders door zich te concentreren op de enige relevante cijfers (netto rendement voor de belegger), de onvoorspelbaarheid van de financiele markten en te wijzen op het niet rationeel handelen van de belegger.
Beleggen zonder mooie verhalen
Na ruim twintig jaar van grote teleurstellingen ( en financiele stroppen) in de zogenaamde deskundigheid van verschillende vermogensbeheerders, heeft ondergetekende vol overtuiging gekozen voor de simpele adviezen die dit boek verstrekt. Het levert geen spannnende borrelpraat meer op maar het is wel een (saaie) manier om financiele rust en stabiliteit in een beleggingsportefeuille te creeeren.
— Haveloos op bol.com
Er zijn veel boeken geschreven over beleggen. De “Beleggingsillusie” is een nieuw boek over dit onderwerp en is erg populair. Het is zeker raadzaam dit boek te lezen als je met beleggen wilt beginnen, maar ook als je al gevorderd bent hiermee. Het boek heeft als invalshoek dat je beter zelf kan beleggen, dan dit aan een bank overlaten. Het is door 2 doorgewinterde professionele beleggers geschreven.
— http://perdirectgeldverdienen.nl/geld-verdienen-met-beleggen/
Eindelijk eerlijk over beleggen!
Ik ben een van de muppets die in alle producten is getrapt die mij door banken zijn aangeboden. Tot mijn verbazing bleven mijn beleggingsresultaten natuurlijk ver achter bij de resultaten van de markt, ik begreep er niets van. De auteurs leggen haarfijn uit uit waar dat aan heeft gelegen en en geven daarnaast een statistisch op lange termijn gefundeerd advies hoe wel verstandig te beleggen waarbij je vermogen de markt kan volgen en daarnaast je financiële doelstellingen kan behalen. Dit vergt echter discipline en geloof in dat het wel goed komt met de markt. Ik ben overtuigd. Leesvoer voor een ieder die wat centen op een spaarrekening heeft staan en niet weet hoe hij of zij dit moet beleggen.
— Ples op bol.com
Dit boek geeft onmisbare informatie voor iedereen die verstandig wil beleggen. Het is helder en vermakeljik geschreven, dus ook voor de leek begrijpelijk en makkelijk te lezen. De schrijvers geven direct bruikbare tips, dus bij het dichtslaan van het boek weet je meteen hoe je beleggen het beste kan aanpakken. Voor de ervaren beleggen zijn de lessen van dit boek eveneens essentieel, want goede kans dat je je rendementen (aanzienlijk) kan verbeteren! Kortom, lees dit boek als je de werkelijkheid achter de illusie wilt weten.
— Clau1 op bol.com
Een wijze raad voor iedereen die aan beleggen doet of wil doen!
De Beleggingsillusie! is geschreven vanuit het hart en hoofd van twee professionals en academisch geschoolde ondernemers uit de financiële wereld. Het vraagt moed en kunde om hun inzichten en adviezen helder op papier te zetten omdat het tegen de gevestigde orde van de traditioneel praktiserende financieel en vermogensadviseurs ingaat. Het sterkste vind ik de praktische toepasbaarheid van het advies voor elke soort belegger met als gevolg dat deze de controle weer in eigen hand kan nemen. Dat heb ik meteen gedaan in ieder geval.
— Lezerbelegger op bol.com
Iedereen die denkt te weten hoe je moet beleggen, think again. De ‘Barbarians at the Gate’ voor beleggers! Leuk geschreven en zeer informatief. Doe er je voordeel mee (ik ben al weg bij Robeco..:-)
— fbernoski op bol.com
De Beleggingsillusie is een belangrijk boek voor iedere belegger, particulier of professioneel. Het boek legt op een begrijpelijke manier uit waarom het geen enkele zin heeft om bezig te zijn met sommige zaken waar veel particuliere beleggers voor betalen en veel professionele beleggers zich voor laten betalen. Ook wordt duidelijk hoe ongelofelijk belangrijk de kosten zijn die beleggers maken voor allerlei “helpers”. Ik denk dat de oplossingen die de auteurs voorstellen voor veel beleggers optimaal zijn, al zou er nog iets meer aandacht kunnen zijn voor een beleggingsaanpak die minder leunt op index trackers maar ook de kosten van stock picking en market timing uitspaart. Dit boek past in iedere portefeuille.
— DusanvanLeeuwen op bol.com
De Beleggingsillusie is geen lichte kost voor de zomervakantie, maar vooral de doe-het-zelf-almanak vanaf pagina 69 schenkt de burger moed om zelf aan de slag te gaan. Met als beloning: over 40 jaar dat Zwitserlevengevoel. Courage!
— Recensie Intermediar.nl
Dit boek zou elke belegger moeten lezen. Het geeft een helder inzicht in belangrijke feiten en fabels over beleggen. Zowel de voor –en nadelen van de professionele beleggingsmarkt worden beschreven maar ook de feitelijke dynamiek van (portfolio) investeren zelf. Het is ook een samenvatting van voorbeelden en onderzoeken naar beleggen en portfolio’s. Herkenbaar en toch nog verassend, zeker omdat zaken ook op de wat langere termijn worden bekeken. De schrijvers beloven niet jaarlijks 30% rendement maar een oplossing die op de lange termijn de grootste kans geeft op een acceptabel rendement. Geen gouden tips, gewoon feiten die elke belegger zou moeten weten in een makkelijk te lezen boek.
— Friso55 op bol.com
Dit boek geeft een vlotte en brede weergave van het indexbeleggen. Op een laagdrempelige wijze met aansprekende voorbeelden geven de auteurs hun visie over hoe er belegd dient te worden. Eenvoudige handvatten en makkelijk toe te passen in de praktijk.

Voor zowel de beginnend als ervaren belegger een aanrader!
— Mick39 op bol.com
Dit lekker leesbare boek biedt twee dingen. Een duidelijke eerste introductie in beleggen, en een overtuigend verhaal over waar de beginner wel, en zeker níet aan moet beginnen. Wat die introductie betreft: het is geen brede introductie, zoals bijvoorbeeld ‘Beleggen voor Dummies.’ Dat is een voordeel en een nadeel. Voordeel is dat je vlot weet wat je nodig hebt om voorzichtig te kunnen beginnen, nadeel is dat een heleboel dingen niet aan de orde komen die je zou willen weten als je verder wilt dan beleggen in een indexfonds. Maar de in het boek beantwoorde vraag is of je, zeker als beginner, überhaupt meer zou moeten willen dan beleggen in een indexfonds. De ironie wilde dat ik tijdens het lezen van dit boek werd gebeld door een vermogensbelegger bij wie ik informatie had aangevraagd, en die mij bestraffend toesprak dat ik helemaal de verkeerde strategie volgde toen ik opbiechtte dat ik ging beleggen in indexfondsen. Ik kon nauwelijks mijn gezicht en stem in de plooi houden - dit was precies waar dit boek me voor had gewaarschuwd.
Een zowel qua inhoud als qua stijl vergelijkbaar en ook zeer aanbevelenswaardig boek is ‘De schitterende eenvoud van indexbeleggen’ van Jacques Wintermans, mededirecteur van Meesman Bank. Het wordt tegen idiote prijzen tweedehands aangeboden maar bleek nog beperkt voorradig bij Meesman. Goeie belegging dus!
— Paauwen op bol.com
Een helder en begrijpelijk boek over de belangrijkste beginselen van beleggen. De 3 hoofdregels moet je gewoon volgen. Verder leuk om te lezen, en voor een verstandige belegger (in spe) een aanrader.
— Daan3 op bol.com