Klip en klare ING

In het FD van vorige week zaterdag stond een aardig artikel over De Beleggingsillusie. Huib Koel zegt daarin o.a. dat wij op ‘overtuigende wijze diverse illusies doorprikken’.

De heer Koel vertelt ook over een beleggersavond in Haarlem, waar de kosten van ING “anders dan Kerdel en Schukken schrijven in hun boek, klip en klaar worden uitgelegd.” Ook op andere plekken impliceert het artikel dat ING nu duidelijkheid verkiest boven illusies.[1] De boodschap lijkt te zijn: ‘de banken vertellen je inmiddels wel hoe je succesvol belegt’. Dat zou voor iedereen goed nieuws zijn!

Een korte blik op de beleggingswebsite van ING laat echter zien dat er aan klip en klaarheid nog wel wat ontbreekt. Zo is ING bij de met trots getoonde rendementen bijvoorbeeld de helft van de kosten ‘vergeten’ mee te nemen, namelijk de service fee van bijna 1% per jaar. 1% lijkt misschien niet zoveel, maar leidt over een periode van veertig jaar – de periode dat je gemiddeld voor je pensioen spaart - tot 30% minder vermogensgroei.

De heer Koel heeft wel een punt. Er worden door de banken inderdaad stappen in de goede richting gezet, maar nog steeds wint de drang om beleggingsproducten te verkopen het vaak van de plicht beleggers duidelijke en volledige informatie te geven. Op zich is dat niet vreemd, want producten verkopen is de business van banken. Om een vergelijking met een andere industrie te maken: je verwacht van McDonald’s ook niet dat ze de beste voorlichtingsbron zijn voor gezond eten. Misschien geen reden om nooit hun producten te kopen, maar wel om zelf je huiswerk goed te doen.

De heer Koel had daar misschien op kunnen wijzen. Net zoals hij misschien had kunnen vermelden dat hij zelf 15 jaar als beleggingsadviseur bij ING heeft gewerkt. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar in het kader van klip en klare full disclosure had het hem wel gesierd als hij dat erbij had verteld.

We wensen je veel financiële rust,

Marius en Jolmer

P.S. Nog een leuk nieuwtje: de eerste druk was binnen twee weken uitverkocht. Aanstaande woensdag is de tweede druk gelukkig alweer beschikbaar.

[1] Zo legt het artikel ook uit dat de kosten van zelf beleggen bij ING overzichtelijk zijn en dat dit ‘stukken goedkoper’ is dan beleggen in beleggingsfondsen’. Dat is feitelijk onjuist. Als je via Binck Bank belegt in een wereldwijd gespreid indexfonds van Vanguard, kost je dat afhankelijk van het te beleggen bedrag, minder en zeker niet stukken meer dan zelf beleggen bij ING. Daarnaast loop je met zo’n indexfonds veel minder risico dan als je zelf een paar aandelen koopt. Dit fonds wordt beschreven in ons boek.