Op de automatische piloot
“AEX doorbreekt voor het eerst in 20 jaar de 700 punten grens” kopten de kranten deze week. Inderdaad, de laatste keer dat de AEX boven de 700 stond was in september 2000. Het jaar waarin realityshow Big Brother miljoenen aan de buis kluisterde, Nederland (na het missen van vijf strafschappen) de halve finale van het EK voetbal in eigen land verloor en een nog ongebroken geloof in de kracht van het internet aandelenbeurzen over de hele wereld naar recordhoogtes stuwde. Het lijkt zo lang geleden.
Wie toen had voorspeld dat er twee decennia voorbij zouden gaan voordat de AEX weer hetzelfde niveau zou bereiken, zou voor gek zijn verklaard. Hoe heeft het in hemelsnaam zo lang kunnen duren?
De ene expert wijst op de niet aflatende crises sinds 2000: van 9/11 en de huizenbubbel tot de eurocrisis en deze pandemie. De ander op ondermaats renderende banken die zwaar mee hebben gewogen in de prestaties van de AEX. Wat de reden ook is, het beeld dat bij veel mensen achterblijft is hetzelfde: beleggen heeft geen zin, want de rollercoaster van de afgelopen 20 jaar heeft je helemaal niks opgeleverd.
Wat hardnekkig vergeten wordt, is dat de AEX een volstrekt misleidend beeld geeft van het rendement dat beleggers daadwerkelijk hebben genoten. De AEX kijkt namelijk alleen naar aandelenkoersen en houdt geen rekening met de dividenden die beleggers jaarlijks opstrijken.
Wat ook zelden aan bod komt is dat een gedisciplineerde belegger juist van beursdips profiteert. Elke keer dat de beurs daalt koop je namelijk aandelen bij tegen een lagere koers. Je krijgt met andere woorden, meer bedrijf per euro die je investeert. En voor de lange termijn belegger is dat gunstig.
Om het concreet te maken: stel je had vanaf het vorige AEX-record, 248 maanden geleden dus, elke maand duizend euro in een mandje Nederlandse aandelen belegd. Afgaand op de krantenkoppen - 20 jaar zonder nieuw record! - zou je kunnen denken dat die aandelen nu ongeveer 248 duizend euro waard zijn (248 maal je inleg van duizend euro bij een beurs die op exact hetzelfde niveau staat als bij het begin).
De realiteit is volkomen anders. Want als je, ongeacht de stand van de AEX, gedisciplineerd elke maand had bijgekocht en je dividenden automatisch had herbelegd, zou je nu de trotse bezitter zijn van 800 duizend euro aan Nederlandse aandelen. Kortom, zelfs als je op het allerslechtste moment van de afgelopen twee decennia was begonnen met beleggen, was je inleg meer dan drie keer over de kop gegaan.
Dus voor iedereen die nog even te gaan heeft: vergeet het timen van de beurs. Beleg via een incasso maandelijks een vast bedrag, dan kan je alle krantenkoppen over bubbels en dips links laten liggen en je op de automatische (beleggings)piloot naar je financiële bestemming laten brengen.
We wensen je veel financiële rust,
Jolmer en Marius