Fruitmachine zonder jackpot

Geld lenen bij een bank is ouderwets. Heb je een briljant idee? Dan kun je je via crowdfunding beter direct tot de uiteindelijke geldschieters wenden. Met een businessplan van twee alinea’s kun je miljoenen ophalen. Of zelfs meer. Zo haalde Block.one, Amerikaans ontwikkelaar van cryptovaluta software, vier miljard dollar op.
 
Ook in Nederland wordt er via een woud aan crowdfunding platforms steeds meer geld opgehaald. 329 miljoen euro in 2018, aldus crowdfundingcijfers.nl. Een sprong van 50 procent ten opzichte van 2017. 
 
Op papier lijkt crowdfunding ook voor geldschieters een aantrekkelijke propositie. Gemiddeld wordt ze zo’n 8,5 procent aan rente voorgespiegeld. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen met je spaarrekening!
 
Maar er zijn de nodige addertjes. Een vaste rente klinkt risicoloos, maar bedrijven die bereid zijn zoveel rente te betalen doen dat niet voor niets. Kennelijk zijn hun plannen zo risicovol dat ze nergens goedkoper geld op kunnen halen.
 
Het gaat dan ook niet zelden mis, blijkt onder andere uit het feit dat het gemiddelde netto rendement in 2018 meer dan 4 procent onder het beloofde bruto rendement lag, voornamelijk als gevolg van wanbetalers. De trend: dit negatieve gat groeit. Dat was te verwachten, want hoe langer de leningen in deze jonge markt uitstaan, hoe groter de kans op verzuim.
 
Nog een nadeel: het is lastig om goed te spreiden. Als in een portefeuille van bijvoorbeeld tien leningen er twee onderuit gaan, kan de rest dat verlies niet compenseren. Het rendement is immers gemaximeerd door de vaste rente. Je rendement kan dus makkelijk lager uitvallen dan voorzien, maar nooit hoger. Een soort fruitmachine zonder jackpot. Dit in tegenstelling tot een aandelenportefeuille waarbij een explosieve stijger het verlies van enkele zeperds meer dan goed kan maken.
 
Kun je crowdfunding dus beter mijden? Als een project je erg aanspreekt, kun je een gokje wagen. Maar zie het dan als een gift, met kans dat je je geld terugkrijgt. Niet als alternatief voor je spaarpot.
 
We wensen je veel financiële rust,

Marius & Jolmer