Gratis toetje?

De kassa rinkelde deze zomer ongekend hard bij Apollo, een Amerikaanse private equity moloch. Voor hun nieuwe fonds haalden ze bijna 25 miljard dollar op. Dit recordbedrag is het succesverhaal van private equity in een notendop.
 
Van nichebloempje in de jaren tachtig, toen een handvol private equityfondsen samen net een miljard te besteden hadden, is de sector opgezwollen tot een mega industrie. Alleen aan ‘dry powder’ - geld dat nog geïnvesteerd moet worden - ligt op dit moment al zo’n duizend miljard dollar klaar.
 
Wat doet beleggers en masse watertanden? De klinkende resultaten uit het verleden. Volgens onderzoekscijfers die de sector zelf graag aanhaalt, laten Amerikaanse private equity fondsen populaire beursindices als de S&P500 al dertig jaar hun hielen zien. Ook na kosten.
 
Dat is opvallend, want de kosten om mee te mogen doen zijn niet mals. De fees en afgeroomde winst die de ‘alternatieve’ jongens als private equity en hedgefondsen jaarlijks binnenhalen zijn goed voor ruim 40% van de totale omzet van de asset management industrie.
 
Wat verklaart die 'golden touch'? Ten eerste kopen private equity fondsen vooral kleine, laag gewaardeerde bedrijven op. Dit is een bekend segment dat significant beter heeft gepresteerd dan het ‘marktgemiddelde’, van bijvoorbeeld de S&P 500. De resultaten van de private equity sector zijn op deze golf mee gesurft.
 
Private equity pompt haar kansen verder op door met twee keer zoveel geleend geld te investeren als gemiddeld. Als alles goed uitpakt jaagt die hefboom het rendement nog verder omhoog: je kunt immers veel meer ‘bedrijf’ kopen met dezelfde hoeveelheid eigen geld. Geen wonder dat veel beleggers private equity zien als de kers op hun beleggingstaart.
 
De onderbelichte kant van de medaille is een fors hoger risico. Bij tegenvallende resultaten worden ook de klappen bij private equity uitvergroot omdat de hefboom van geleend geld dan de verkeerde kant op werkt.

Beleggers zeggen vaak there is no such thing as a free lunch. Misschien is het goed om te onthouden dat ook toetjes zelden gratis zijn.

We wensen je veel financiële rust,
 
Marius en Jolmer