Sneeuwbal

Iedereen die ooit een sneeuwpop heeft gemaakt, kent intuïtief de gevolgen van exponentiële groei. Elke keer dat je een sneeuwbal rolt, komt er een laagje sneeuw bij. Hoe groter de bal, hoe meer sneeuw er blijft plakken.

Bij beleggen noem je dit het ‘winst op winst’ effect en dat werkt eigenlijk hetzelfde. Daarom is succesvol beleggen in theorie heel simpel: laat je portefeuille met rust, stort hooguit regelmatig bij en laat de beurs zijn cumulatief doorrollende werk doen. Toch krijgen maar weinig beleggers dat voor elkaar. Hoofdverdachte voor dit falen: ons lineaire brein dat - geëvolueerd om hooguit een periode van oogst tot oogst te overzien - de enorme impact van exponentiële groei maar moeilijk kan bevatten.

Hoe enorm? Stel, je hebt een portefeuille die elk jaar acht procent in waarde stijgt. Dat tikt hard aan. Want als je op je 50ste 10.000 euro belegt en 40 jaar lang gemiddeld acht procent op acht procent plakt, dan heb je op je 90ste 220.000 euro. Als je op je 20ste begint is dat bedrag 2,1 miljoen. En als je ouders al bij je geboorte 10.000 euro voor je beleggen, ben je op je 90ste verjaardag ruim tien miljoen rijker.

Maar omdat onze hersenen door millennia natuurlijke selectie zijn geoptimaliseerd om snel en intuïtief te reageren (op een rijpe vrucht, of een beer in het bos), raken we telkens weer bevangen door de korte termijn. Nog geen jaar geleden waren we gehypnotiseerd door cryptocurrencies en ‘tech-stock’ beloftes. Dit jaar zorgden oorlog en inflatie ervoor dat hele volksstammen beleggers het bijltje erbij neerlegden.

Natuurlijk, stilliggen is beter dan achteruitrollen, dus achteraf gezien had je dit jaar inderdaad beter je beursbijl kunnen begraven. Het probleem is echter dat je van tevoren niet weet wanneer je dat moet doen. Want tenzij je over unieke kennis beschikt, zijn al je zorgen door die miljoenen andere beleggers al in de koers verwerkt. Iedereen leest tenslotte over dezelfde beren in het nieuws.

De kans dat we tientallen jaren op de juiste momenten in- en uit de beurs stappen is daarom miniem, terwijl de kans dat we op die manier bergen rendement door de gootsteen spoelen navenant groot is. Want elke keer dat je de markt uitstapt om een beer te ontwijken, stokt de cumulatieve groeimachine. Je mist op dat moment namelijk jouw deel van de winst, waar je als medeaandeelhouder/eigenaar van al die mooie bedrijven recht op had gehad.

Anders gezegd: de enige variabele waar we als beleggers controle over hebben, is de tijd ‘in de markt’ en hoe langer en gedisciplineerder je belegt, hoe hoger je verwachte rendement. Stop dus met je constant zorgen maken over korte termijn schommelingen op de beurs. Vul je beleggingen op gezette tijden automatisch aan en laat zo de winst op winst machine een hele grote sneeuwbal voor je rollen.

Jolmer en Marius


P.S. We waren op 30 oktober te gast bij de Spaarpodcast. Een mooi initiatief van twee ondernemende jongens om persoonlijke financiën toegankelijk voor iedereen te maken. Ook gewoon te beluisteren op Spotify etc.