Bedrieglijke eenvoud

Ook uren in de rij gestaan op Schiphol deze zomer? Met stoom uit je oren je afgevraagd hoe moeilijk het kan zijn dit beter te organiseren? Schiphol wist op basis van verkochte tickets toch precies hoeveel mensen ze kon verwachten? Hoe kun je daar dan niet op anticiperen?

Of misschien heb je je met je handen in het haar afgevraagd waarom we zoveel gas van Rusland blijven kopen? Waarom zetten we de kraan in Groningen niet gewoon weer open? Dan betalen we de Groningers ter compensatie gewoon een deel van wat we nu aan Putin afdragen. Simpel toch?

Jeff Immelt, die als oud-CEO van General Electric ook regelmatig onder kritiek bedolven werd, gaf hier eens het volgende antwoord op: “Every job looks easy, when you’re not the one doing it”.

Beleggen lijkt vanaf de zijlijn ook simpel. Je moet kopen als de beurs in elkaar stort en weer verkopen als ongebreideld optimisme de koersen heeft oververhit. Maar als we met ons eigen geld aan de slag moeten blijkt ook dat niet zo eenvoudig te zijn. Hoe weet je bijvoorbeeld wanneer de beurs het kookpunt heeft bereikt? Sommige beleggers zagen jaren geleden de beurs al borrelen. Klaar om toe te slaan bij de onvermijdelijke implosie, staat hun kapitaal sindsdien op een spaarrekening te verpieteren.

Maar ook als er daadwerkelijk een crash komt is toeslaan nog niet zo makkelijk. We vergeten namelijk dat de markt niet zomaar instort. Dat gebeurt alleen als de wereld in brand staat door bijvoorbeeld een diepe financiële crisis, grote oorlog of gierende inflatie. Op zo’n moment instappen vergt stalen zenuwen die weinig beleggers blijken te bezitten. En je weet alleen achteraf of het een goed idee was. Een snel terugverende beurs is immers geen wetmatigheid.

Enige nederigheid is dus gepast. Als je je realiseert dat het zowel onvoorspelbaar is of een koopmoment aanstaande is én of je op het moment suprême er wel gebruik van durft te maken, kun je aan een alternatief beleggingsplan werken, dat niet afhankelijk is van het voorspellen van de beurs. Dat geeft niet alleen een betere kans van slagen, maar ook veel meer rust.