Marius Kerdel en Jolmer Schukken over waarom ze De beleggingsillusie hebben geschreven:

Eigenlijk hadden we een ander boek willen schrijven. We hadden namelijk gehoopt dat we na jaren actief beleggen geleerd zouden hebben wat wel en wat niet werkt. Dat we een manier zouden hebben gevonden om op het juiste moment in de juiste beleggingen te stappen en pijnlijke missers te vermijden. We hadden daar dan graag een boek over geschreven, als echte beleggingsgoeroes.

Jammer genoeg gebeurde het omgekeerde: met de jaren kregen we juist minder zekerheid en hadden we meer vragen. En wij waren niet de enigen. Veel mensen om ons heen – familie, vrienden, maar ook collega’s uit de financiële sector – zagen door de bomen het bos niet meer. Ze twijfelden of en hoe ze moesten beleggen, welk advies ze moesten volgen en wie ze konden vertrouwen. Daarom besloten we te onderzoeken of er niet een andere oplossing te vinden was. Die bleek er, goed verborgen, al jaren te zijn. Sterker nog, verstandig beleggen is op dit moment makkelijker en goedkoper toegankelijk dan ooit.

Waarom is er dan toch zo veel verwarring onder beleggers?

Een deel van het probleem ligt in onze aard. De meeste mensen vinden het lastig om onder complexe en onzekere omstandigheden goede beslissingen te nemen. Het tweede probleem is een gebrek aan goede kennis.

Je zou denken dat de vermogensbeheerindustrie ons bij beide problemen zou kunnen helpen, maar gek genoeg is dat niet in haar belang. Zoals we zullen zien is de beste oplossing voor beleggers namelijk vaak zo min mogelijk doen. Als beleggers niks doen, valt daar voor de industrie weinig aan te verdienen. Daarom wordt de illusie gecreëerd dat we door juist wél te handelen en actief te beleggen, of door professionals in te huren die dat voor ons doen, de kans vergroten op een goed rendement. Het prijskaartje dat aan die illusie hangt, is de afgelopen decennia sterk gegroeid, met pijnlijke gevolgen voor onze spaarpot en ons pensioen. De beleggingsillusie bestaat uit twee delen. In deel 1 laten we zien wat het najagen van de illusie in de praktijk betekent en leggen we uit waarom de beleggingsindustrie erbij gebaat is de illusie in stand te houden. In deel 2 beschrijven we drie regels waarmee verstandig kan worden belegd. We doen ook een voorstel voor een alternatief verdienmodel voor vermogensbeheerders, zodat het ook in hun belang wordt om die beleggingsregels te volgen.

De regels en oplossingen in dit boek hebben we niet zelf verzonnen. Ze zijn ook niet nieuw of uniek. Ze bewijzen al decennia hun waarde en zijn gebaseerd op het onderzoek van onder anderen elf Nobelprijswinnaars. Kortom, ons verhaal komt niet zomaar uit de lucht vallen. Wij hebben alleen geprobeerd de feiten op een begrijpelijke manier op een rijtje te zetten, want helaas worden ze nog steeds te vaak verzwegen of genegeerd.

We zijn vaak kritisch over de beleggingsindustrie, maar er zijn natuurlijk specifieke, positieve uitzonderingen, en ook in het algemeen zijn er belangrijke lichtpunten te zien. Zo is er in Nederland met het provisieverbod (de afschaffing van de ‘distributievergoeding’ of ‘kickback’) per januari 2014 een ‘perverse prikkel’ weggenomen en worden op verschillende fronten de kosten van beleggen verlaagd.

Beleggingsland blijft echter bezaaid met valkuilen waar je vermogen in kan verdwijnen. Met dit boek proberen we individuele beleggers te helpen de grootste kuilen te vermijden en de industrie aan te moedigen verdere verbeteringen door te voeren.