Speld in de hooiberg

Opgejaagd door de economische malaise had het ene na het andere gezin Grañén verlaten. Op zoek naar werk, een beter leven. Voor de overgebleven inwoners van het Spaanse dorpje kwam de verlossing in december 2011 toen zij samen 720 miljoen euro wonnen in El Gordo, de dikke loterij van Spanje.

Is zo bewezen dat het slimmer is een lot te kopen dan zelf te proberen je leven te verbeteren? Je zou het bijna denken als je de reacties leest op het recente onderzoek van Professor Bessembinder van de universiteit van Arizona. Hij onthult dat van de 25.000 bedrijven die tussen 1926 en 2015 aan de Amerikaanse beurs genoteerd stonden, 96% per saldo geen stuiver meer opleverden dan geld op een spaarrekening.

Anders bekeken was alle koerswinst dus feitelijk te danken aan de overige 4%. De 30 beste aandelen uit dat selecte groepje, ofwel slechts 0,12% van alle genoteerde ondernemingen, waren goed voor een derde van alle winst. De winnaar onder deze Superaandelen: Amazon, dat sinds haar beursgang in 1997 49.000% in waarde toenam.

Veel commentatoren zien het onderzoek als bewijs dat stockpicking superieur is aan indexbeleggen. Waarom de hele markt kopen als je daarmee voornamelijk in onrenderend brandhout belegt? Je kunt toch veel beter alleen de winnaars in je portefeuille toelaten?

Maar een Superaandeel lijkt veel op een Superlot. Want hoe selecteer je vooraf de winnaar uit die berg bedrijven? En zelfs als een actieve belegger 20 jaar geleden Amazon uit de stapel wist te plukken, dan is de kans vrijwel nihil dat hij of zij de hele rit van 49.000% stoïcijns heeft uitgezeten. Als je actief je portefeuille beheert is het namelijk ontzettend lastig de neiging te onderdrukken tussentijds te verkopen. Zeker bij een koersontwikkeling als die van Amazon, die onderweg dalingen van 95% doorliep.

Wie zit de rit wel uit? De passieve belegger. Alleen door opzettelijk niet te handelen kun je ervoor zorgen dat al die Superaandelen standvastig op hun plek blijven. Decennium in. Decennium uit. Als je alle loten bezit, zit de winnaar er gegarandeerd bij. De omgekeerde aanpak lijkt op het zoeken van een speld in een hooiberg.

Marius en Jolmer