Dit boek zal je kans op beleggingssucces maximaliseren. Niet door een nieuwe, geheime formule te propageren waarmee je de beurs kunt verslaan, maar door het ontmaskeren van illusies die het leven van beleggers teisteren. Lees De Beleggingsillusie voordat je ergens ook nog maar één euro in belegt!
— John Bogle, oprichter van Vanguard; "een held", aldus Warren Buffett en uitgeroepen tot 'één van de 4 beleggingsreuzen' van de 20ste eeuw (Fortune Magazine).
Dit boek legt precies, eerlijk en duidelijk uit hoe het zit. Het rendement op het lezen ervan is verbluffend!
— Charles D. Ellis, auteur van meer dan 10 boeken over beleggen en tussen 1999-2008 voorzitter van de beleggingscommissie van de Yale Endowment
De auteurs prikken terecht ballonnen en illusies door over beleggen en vermogensbeheer.
— Onno Ruding, Oud-minister van Financiën en voormalig vice chairman van Citibank
Wat voor een lange termijn belegger echt belangrijk is, is je kans op permanent verlies van kapitaal te minimaliseren, alleen die risico’s te lopen waarvoor je voldoende wordt beloond en je kosten te beperken.
— James Montier, belegger bij GMO, schrijver, hoogleraar gedragseconomie en meerdere malen verkozen tot beste beleggingsstrateeg ter wereld
Marius en Jolmer hebben een klein juweeltje geproduceerd. De beleggingsillusie zal beleggers helpen zowel hun kennis als hun vermogen te vergroten. Lees, leer, geniet en laat je geld geduldig voor je werken.
— William Bernstein, belegger, neuroloog en auteur van The Four Pillars of Investing
Denk niet té snel dat je een ervaren en goed onderlegde belegger bent. Beleggen kent naast financiële veel psychologische valkuilen. Je kennis daarover kan je bijspijkeren met De Beleggingsillusie
— Erica Verdegaal, NRC Handelsblad 14 juni 2014
Een bijzonder toegankelijk en verhelderend boekje van twee Nederlandse economen.
— Voormalig voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB)
Deze keer geen artikel met tips over klantgericht ondernemen of adviserend verkopen. Nee, deze keer gooi ik een steentje in een vijver. In de rimpelloze maar troebele vijver van de financiële sector. En dan vooral die van de banken en vermogensbeheerders. Aanleiding is het (her)lezen dit weekend van het vorig jaar verschenen boek van Marius Kerdel en Jolmer Schukken. De titel van het boek heb ik integraal overgenomen als titel van mijn artikel. En ik roep je met klem op om dat boek ook te lezen. Zeker als je als bemiddelaar klanten helpt met het beleggen van hun duur verdiende geld.
— Recensie Jan Andel, Rendabel Welzijn (België)
Wat is de crux van beleggen? In het boek De beleggingsillusie wordt het in scherpe bewoordingen uitgelegd… Kerdel en Schukken prikken op overtuigende wijze diverse illusies op beleggingsgebied door.
— Huib Koel, FD zaterdag 21 juni 2014
Doe-het-zelfbeleggen is kwestie van geduld. Financiële tussenpersonen willen maar wat graag voor je beleggen, maar ze rekenen hoge kosten. Zelf beleggen is goedkoper en kan een alternatief zijn voor sparen. Hoe pak je dat aan?
— Header recensie van Volkskrant op 3 juli 2014
De Beleggingsillusie leest makkelijk weg en maakt de lezer bewust van de beleggingsindustrie die aan beleggers verdient. De 3 regels in deel 2, de beleggingsoplossing, zijn een goede houvast voor wie doeltreffend een hoger rendement wil nastreven zonder onnodige risico’s te nemen. Bent u benieuwd naar De Beleggingsillusie en wilt u weten hoe u redelijk eenvoudig en stabiel een hoger rendement kunt behalen dan is dit boek een aanrader.
— Recensie Beursig.nl
....In een helder betoog maken de auteurs duidelijk dat beleggers valkuilen dienen te vermijden. Een en ander wordt vergemakkelijkt door het geven van duidelijke voorbeelden en definities, gelardeerd met duidelijke grafische voorbeelden. Een aanwinst voor beleggers die streven naar optimale opbrengst.
— Recensie blikopdewereld.nl
Dit boek biedt op de fundamenten van de waardebelegger een oplossing. In drie stappen beschrijft dit boek hoe je je vermogen kunt laten groeien met een realistisch rendement.
— Recensie dividendspot.nl
.... Kortom, denk twee keer na voordat je je geld onderbrengt bij een vermogensbeheerder die meent beter kunnen te presteren dan de index. En als u het doet, vraag in elk geval door naar het uiteindelijke kostenplaatje. Je bent en blijft immers zelf verantwoordelijk voor je beslissingen. Tot slot nog een interessante leestip als u hier meer over te weten wilt komen; ‘de beleggingsillusie‘.
— Uit recensie op beurs.com
De ‘inconvenient truth’ van de beleggingswereld!
De vermogensbeheerindustrie leeft van de illusie dat je voor een goed rendement actief moet beleggen. Niets is minder waar. Marius en Jolmer prikken deze luchtballon door en laten zien hoe het dan wel moet. Hun drie beleggingsregels zijn de sleutel tot succesvol beleggen. Lees dit boek en u zult betere beleggingsresultaten behalen dan de meeste andere beleggers, zowel particulier als professioneel.
— Hendrik Meesman, oprichter Meesman Indexbeleggen
Het heeft mij de afgelopen jaren verbaasd hoe langzaam mensen van gedachten veranderen als het gaat om nieuwe inzichten in beleggingsmethoden. De meeste beleggers weten, of zouden moeten weten, dat veel beheerders of fondsmanagers eigenlijk helemaal niet zo goed presteren als je zou verwachten op basis van de vergoedingen die zij voor hun diensten verlangen.
Ik zeg weleens dat beleggen de afgelopen decennia is verheven tot een mythe. De financiële wereld heeft deze mythe zorgvuldig geschapen en houdt haar al jaren in stand. Volgens deze mythe is beleggen iets heel ingewikkelds en moet je daar lang voor doorgeleerd hebben, en is het iets wat je niet zelf kan doen.
Mensen die mij om mijn mening vragen, krijgen te horen dat beleggen wat mij betreft helemaal niet ingewikkeld is, en dat je het prima zelf kan, met inachtneming van enkele simpele regels;

1. Vermijd emotie door het maken van een beleggingsplan
2. Zorg voor voldoende spreiding en houd zo de risico’s binnen de perken
3. Houd de kosten laag want kosten vreten rendement
4. Vermijd transactiekosten en herweeg de portefeuille periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks.

Voor het maken van zo’n plan is voldoende informatie te vinden op internet, spreiding is tegenwoordig ook goed te realiseren door het gebruik van ETF’s (index trackers) en daarmee blijven ook de kosten laag. Het herwegen is heden ten dage ook niet erg ingewikkeld, de meeste banken/brokers hebben gebruiksvriendelijke platforms waar eenvoudig en tegen lage kosten transacties gedaan kunnen worden.
Kortom, lees dit boek, neem het heft in eigen handen en pluk de vruchten!
— Martijn Rozemuller, Oprichter Think ETF’s
In het eerste deel leggen ze, in wat tendentieuze taal, uit dat vermogensbeheerders over het algemeen geen toegevoegde waarde bieden en in het tweede deel leggen ze de regels uit om het zelf beter te doen. Dat doen zij in heldere taal en genuanceerd. En dat is wel zo prettig, omdat een groot deel van de indexbeleggers voornamelijk een evangelie verkondigen en daardoor ‘vergeten’ de bij indexbeleggen ingebakken nadelen te noemen. Het boek biedt ook een complete handleiding om als doe-het-zelf-indexbelegger aan de slag te gaan, al kan het ook volgens de auteurs geen kwaad om misschien toch eens met een gelijkgestemde professional te babbelen. Niks slechts te melden over het boek? Jawel, de lange anekdotes aan het begin van elk onderwerp hadden wat ons betreft geschrapt mogen worden. Voegt weinig toe, het boek is zonder dat goed genoeg.
— Das Kapital, Recensie J. van Kuppeveld
Een geweldig boek dat op een heel toegankelijke manier alle belangrijke wetenschappelijke onderzoeken de revue laat passeren en daarmee een effectieve bijdrage levert aan het ‘ontmaskeren’ van ‘de sluier van magie’ binnen het beleggingswereldje. Absolute aanrader! Beleggers, doe er jullie voordeel mee.
— Peter van der Slikke, Auteur Ontmaskerd, hoe de financiële sector écht werkt
Af en toe verschijnt er een boek waarvan je zou wensen dat iedereen die belegt het gaat lezen. Het boek De Beleggingsillusie, geschreven door Marius Kerdel en Jolmer Schukken, is zo’n boek. Kritische beleggers weten het al langer: de financiële sector is één groot circus waarbij “de klant staat centraal” veelal slechts een marketingkreet is. Het boek De Beleggingsillusie komt in heldere bewoordingen tot de kern van beleggen: goed gespreid en gedegen beleggen tegen lage kosten is voor de belegger veel beter dan het opvolgen van dure beleggingsadviezen die nergens toe leiden. Het is een makkelijk geschreven boek met veel leuke, aansprekende voorbeelden. Een aanrader!
— Hans Dubbeldam, directeur Index Capital